Digital ledsagning ökar tillgängligheten inom kollektivtrafiken

2021-04-07

Synskadade personer har samma behov av information som en seende för att resa kollektivt, men behöver ta till sig informationen på andra sätt. I projektet Digital ledsagning har vi jobbat med nya tekniska lösningar för att göra resor inom kollektivtrafiken mer tillgängliga.

 

Digital ledsagning är ett spännande projekt som vi jobbat med i drygt ett år tillsammans med Synskadades Riksförbund, Östgötatrafiken, Linköpings universitet, Vti och Rise. Synskadade personer har samma behov av information som en seende för att gå på en buss och resa kollektivt, men behöver ta till sig informationen genom att lyssna, känna och/eller följa kontraster. I projektet har vi jobbat med AR (augmented reality), öppen trafikdata, digitala tvillingar och maskininlärning för att skapa en digital ledsagare i app-format.

Ledsagning till rätt hållplats och buss

Vi har utgått från Gaia Public Transports molnplattform och ovanpå den byggt en mobilapp, anpassad för skärmläsare, där personer kan få hjälp med planering, AR-baserad ledsagning och trafikinformation i samband med resa. Det gör det enklare för resenärer att hitta till rätt hållplats och buss. Glasögon med inbyggda högtalare kan användas för att lättare ta till sig ljud från appen, samtidigt som öronen lämnas fria att ta in ljud från omgivningen. Dessutom informeras föraren på bussen om att en synskadad person väntar på hållplatsen, för att säkerställa att passageraren kommer ombord. Följ med på en resa i filmen:

 

 

På Gaia gillar vi projekt som detta lite extra, där vi kan använda teknik för att verkligen göra skillnad!

 

 

Till toppen

Relaterat