Digital ledsagning för synskadade

2020-02-04

En digital tvilling som gör det enklare att resa kollektivt för personer med särskilda behov? Jajemen, nu arbetar vi med ett pilotprojekt för teknik som ska göra vardagen enklare för personer med nedsatt syn.

 

 

På Gaia gillar vi att använda teknik för att skapa schyssta lösningar som underlättar människors vardag på olika sätt och nu har vi dragit igång ett nytt projekt som kommer att göra skillnad.

Björn Götestrand, Head of Innovation på Gaia, berättar om ett spännande samarbete med LiU, RISE och Östgötatrafiken på uppdrag av Synskadades Riksförbund Östergötland.

-Gaia kommer att ta fram ett digitalt hjälpmedel som ska göra det enklare att resa kollektivt för personer med särskilda behov. Vi gör det möjligt för en resenär att bli uppkopplad till Gaia Public Transport via en app så att resenären kan informera om var och när en resa planeras.

-Det centrala systemet kan då hålla koll på personen dels för att berätta för resenären när bussen kommer och för chaufförer att en person med särskilda behov ska gå ombord eller stiga av. Fordonet kopplas helt enkelt ihop med personen i fråga via appen vilket gör att man kan skapa personliga utrop.

-Nu bygger vi en prototyp och vi är lite extra pepp på det eftersom det matchar superbra med den realtidsbaserade delen i vårt system Gaia Public Transport.

Projektet pågår till februari 2021 och passar in med FN:s globala hållbarhetsmål kring hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt hållbara städer och samhällen.

Du kan läsa mer om projektet inom digital ledsagning hos Rise. 

Till toppen

Relaterat