Digitalisera med intelligens

2017-03-22

Hans Ekström

Affärsområdeschef Digitala insikter

Söker du nya insikter?

Årets tema på Microsofts BI-konferens är “Digitalisera med Intelligens”. Intressant, tycker vi! Det är många som funderar på vad digitaliseringen innebär. De kanske ser sig om efter ny teknik för att digitalisera sina affärer och tjänster. Men huvudrollen i digitaliseringen spelas inte av tekniken – utan av data. Eller snarare de insikter vi utvinner ur data genom att använda olika analysmodeller.

Nya slags data kräver nya strategier

I digitaliseringens kölvatten uppstår data i nya former utanför den egna organisationen, genom t ex slutkonsumenternas och omgivningens beteenden. Även digitala avtryck i appar, web och uppkopplade enheter (IoT) genererar mycket ny data. Att kunna kombinera sådana data (Big Data) med den interna strukturerade informationen ger framgång och konkurrensfördel, men kräver nya strategier och lösningar jämfört med traditionell BI.

Digitalisera eller digitalisera med intelligens?

Se inte dataanalysen som den sista etappen på digitaliseringsresan. Låt däremot hypoteserna kring hur data skulle kunna bearbetas med avancerad analys och maskininlärning vara med från början till slut. Då kommer dataanalysen kunna tillföra intelligens och bli en del av den digitaliserade tjänsten. Det är däri skillnaden ligger om du digitaliserar eller digitaliserar med intelligens.

Analys, kreativitet och ux i en bra kombo

För att lyckas gäller det att kombinera framåtlutade strategier för digitalisering och analys. Dessutom behövs en stor skopa kreativitet, med djup teknisk kompetens och genomgående fokus på användarupplevelsen. På Gaia har vi den sammansättningen och vi vet att det funkar!

 

Till toppen

Relaterat