En alldeles vanligt ovanlig arbetsdag med Mette-studenterna

2020-06-03

Hur ser en helt vanlig arbetsdag ut egentligen?

 

Frågan kom från studenterna som sitter i styrelsen för tjejföreningen MetteMedieteknikprogrammet vid LiU i Norrköping. Det är en vanlig fråga från alla studenter men vi har inte ett standardsvar på det, en alldeles vanlig arbetsdag är sig sällan lik. Kanske är det just det som är det vanliga. 

Den här gången var det styrelsen i föreningen Mette som frågade och då ville vi försöka dela med oss av vår jobbvardag. Mette är en förening för tjejer på Medieteknikprogrammet vid LiU i Norrköping. Föreningen arbetar med att göra utbildningen och studietiden mer attraktiv för tjejer och vi är väldigt stolta över att vara en av deras sponsorer. 

Men hur var det då med den alldeles vanliga, ovanliga arbetsdagen – hur ser den ut egentligen? Och är det så stor skillnad just nu mot hur det är i vanliga fall? Vi bestämde oss för att utnyttja våra digitala möjligheter till max när vi behövde ställa om de event vi planerat tillsammans med föreningen. 

I vårt sponsoravtal ingår två evenemang under våren, berättar Linnéa Nåbo som är utvecklare på Gaia och som själv var med i Mette under sin studietid. Mette arbetar med att göra både utbildning och studietid mer attraktiv för tjejer och för oss som sponsor kändes det viktigt att uppfylla vår del av avtalet även om vi inte kunde bjuda in studenterna till oss på det vis vi först planerat. Vi drog i handbromsen för eventen och planerade istället in en helt vanlig dag på jobbet där vi bjöd in studenterna.

Egentligen är ju en helt vanlig arbetsdag just nu inte så väldigt olik hur den kan vara när livet är som vanligt. Vi vill gärna visa våra möjligheter kring att vara flexibel när det behövs och även om vi på Gaia har kontoret som arbetsplats i första hand är det viktigt för oss att kunna anpassa oss efter rådande situationer. Ibland kanske en dag hemma är det enklaste i livet även när det inte är pandemitid och då kopplar vi upp oss på samma vis som vi gjort nu.

Vi planerade dagen efter våra vanliga Gaia-rutiner som börjar med en standup på morgonen, följs av fika vid nio-tiden, fortsätter med gemensam lunch, eftermiddagsfika och avstämning i slutet av dagen.

På Gaia har vi regelbundet något som vi kallar GUL och en sådan planerade vi in just den här dagen. GUL står för Gaia utvecklar-lunch och är vårt eget forum där vi delar kompetens med varandra och turas om att lyfta vad vi arbetar med och vilka utmaningar vi står inför. Kristin Bäck, utvecklare på Gaia höll en väldigt uppskattad teknisk dragning och passade även på att dra paraller till studietiden och de förväntningar hon hade då. Kristin delade med sig av reflektioner kring hur saker som verkade tråkiga under studietiden nu är något av det hon tycker är allra roligast och arbetar med på daglig basis.

-Vi var så himla nöjda med dagen berättar Linnéa. Vi hade sju tjejer med oss under arbetsdagen och det blev en lagom grupp för nära snack kring vårt jobb och arbetsdagen. Vi började med att dela med oss vad vi skulle göra under dagen och hur planeringen såg ut och vi kunde vid fikat i slutet av dagen konstatera att flera av oss inte alls gjort det de trodde att de skulle göra under dagen eftersom det ofta kommer upp annat och vi hade alla haft väldigt olika dagar. Bredden på det vi sysslar med kunde lyftas fram och det fanns utrymme för frågor och bra samtal.

 

Dagen blev bra på grund av den situationen vi är i nu och inte trots den situation vi är i nu. Vi vände de begränsningar som finns till något vi kunde använda oss av istället. Det här hade vi kanske inte testat annars och det visade sig vara ett koncept som fungerade mycket bra. 

 

Till toppen

Relaterat