Felicia tränar modeller för maskininlärning på sin praktik

2021-05-26

Den tidigare Norrköpingsbon Felicia Segui flyttade till Lund för att bli civilingenjör i Teknisk Fysik. Nu läser hon en master med fokus på programmering och AI, vilket är precis vad hon har fått jobba med under sin praktik på Gaia.

 

Hej Felicia, nu är du inne på din åttonde och sista vecka av praktiken, kan du inte berätta lite mer om vad du har fått göra på Gaia?

Absolut! Jag har varit mest delaktig i ett projekt inom Gaia Public Transport, där vi tränat maskininlärningsmodeller för punktlighet av fordon och resetidsprognostisering. Jag har både fått göra research inför modellbyggande och sedan varit med och byggt själva maskininlärningsmodellen. Dessutom har jag tränat modellen och ändrat olika parametrar utifrån resultatet, för att göra modellen bättre. Genom att granska resultaten går det att se vilken typ av data som är den viktigaste och utifrån det skruva upp eller ned parametrar för att visa på dess betydelse.

I nuläget har  vi använt oss av egenskaper  som datum, avgångstid  och vilka hållplatser ett fordon rör sig mellan för att prognostisera hur lång tid det tar att åka mellan hållplatser. Genom liknande modeller går det att prognostisera hur länge ett visst fordon stannar på en viss hållplats och därmed kombinera modellerna för att i realtid estimera vilken tid ett fordon kommer fram till kommande hållplatser. Modellen blir bara bättre och bättre ju mer vi testar och det är spännande att se hur egenskaper som kan tyckas ha liten inverkan i själva verket påverkar resultatet väldigt mycket.

Spännande, vad har varit roligast?

Det har varit väldigt kul att få se hur man jobbar med mjukvaruprojekt och utveckling i stor skala. Men också att se hur alla olika delar hänger ihop. På universitetet har jag lärt mig saker om olika områden i olika kurser, men nu har jag fått en bild av hur alla delar kopplas ihop. Dessutom har det varit jätteroligt att få jobba med så stora mängder data. Det är första gången jag jobbar med riktiga loggdata och det är utmanande, men även häftigt att hitta mönster i dessa data.

Hur tycker du att det har funkat med distansläget?

Jag tycker att det har funkat förvånansvärt bra! Såklart känns det extra roligt att vara på kontoret de dagar jag har kunnat vara på plats, men det har varit enkelt att bara ringa upp någon av gaianerna för att bolla tankar och få hjälp. Jag trodde inte att det skulle gå så lätt att jobba på distans, men det är väl en av fördelarna med programmering ­– det går att göra lite var som helst ifrån. Eftersom jag även har fått vara med i möten om andra projekt, har jag fått se hur andra jobbar i sina team och vara med i gemenskapen, vilket har varit kul!

Hur har Gaia varit som praktikplats?

Gaia har varit en jätterolig praktikplats att varit på! Det känns verkligen som kreativiteten uppmuntras här och att det är en bra miljö att utveckla i. Dessutom är det kul att det verkar hända så mycket och gå snabbt framåt. Jag är imponerad över hur duktiga alla är och hur bra kompetensen vävs ihop!

Vad händer framåt då?

Efter praktiken är min termin slut och jag börjar på mitt sommarjobb! Om jag tänker lite längre fram så tror jag verkligen att jag kommer fortsätta på maskininlärnings-spåret. Nu på Gaia är första gången jag fått applicera mina ML-kunskaper på ett verkligt projekt och det har varit jättekul! Det är häftigt att se hur maskininlärning verkligen kan hjälpa oss människor att se mönster i data och ge oss insikter om hur en situation kommer se ut framåt i tiden utifrån olika parametrar. Jag tycker även att det verkar spännande med IoT-enheter som jag fått se lite av under praktiken, så det skulle vara roligt att sätta sig in i mer.

 

Vi tycker det är superkul att Felicia ville ha sin praktik hos oss! Är du också nyfiken på att ha praktik eller att jobba med oss på Gaia? Kontakta oss eller gå in på vår karriärsida för att läsa mer om vilken kompetens vi söker just nu.

 

Till toppen

Relaterat