Hej Erik & Lucas, exjobbare med fokus på IoT & machine learning

2020-03-03

Vi gillar studenter, vi gillar ex-jobb och just nu gillar vi MT-studenterna Erik Nilsson och Lucas Palnén Rung lite extra eftersom de gör sitt examensarbete hos oss på Gaia.

 

Erik och Lucas läser till civilingenjörer i medieteknik på LiU och under våren ska de fokusera på IoT och vår lösning Gaia Public Transport. De kom i kontakt med oss på Gaia under en ex-jobbsmiddag och vi matchade dem med Gaia Public Transport och sedan några veckor tillbaka är de i full gång med sitt uppdrag.

 

Vad är det ska ni hos oss på Gaia under våren?

Vi ska ta fram en maskininlärningsalgoritm som förutspår hållplatsutrop på bussar. Poängen med det hela är att bussen ska göra sitt utrop med exakt samma marginal till hållplatsen oavsett trafikrytm så att en passagerare alltid vet hur lång tid det är kvar. I nuläget baseras utrop på avstånd och det finns många faktorer som påverkar hur lång tid en viss sträcka tar att köra. Vårt jobb är att vi ska ta fram en lösning som förutspår hur lång tid det tar att komma fram till hållplatsen. Det blir som en kombination av machine learning och IoT. 

 

Vad har ni för plan?

Vi började med att göra research för att reda på vad det finns för algoritmer som kan passa. Vi har också tagit reda på hur andra gjort inom liknande områden för att se om det finns något som vi kan ta hjälp av. Vi tittar på den data som samlats in från bussarna och sållar ut det som är relevant för att få data som går att använda på det vis vi tänkt oss. 

Därefter ska vi göra och träna en modell med hjälp av datan vi valt. Slutligen ska kommer vi att visualisera resultatet och jämföra fördelar och nackdelar med de system som finns idag. Och förstås hoppas vi att vi får fram en lösning som är bättre än de som finns nu!

 

Hur är det att ex-jobba på Gaia?

Det är najs att vara på Gaia. Man får bra frukost, sammanhållningen i gänget är bra och det finns inga konstiga grupperingar utan alla får vara med i gemenskapen. De som jobbar här ser till att vi är med i diskussionerna och de är intresserade av vad vi gör. 

 

Hur kom det sig att ni ville göra ex-jobb tillsammans?

Vi har gjort många kurser och projekt tillsammans under utbildningen och trivs bra med att jobba ihop. Vi vet var vi har varandra, vi kompletterar varandra och tänker ganska lika. För det mesta är vi överens och när vi inte är det funkar diskussionerna för att hitta en lösning på hur vi ska göra bra. 

 

Hur är det att plugga till civilingenjör i medieteknik?

Det är en utbildning som skapar en bra balans mellan kreativitet och teknisk höjd och det känns även som om vårt exjobb har samma balans. 

 

Lucas, du kommer från Karlstad, vad tycker du är bra med Norrköping?

Som student blir man en del av staden, allting finns nära och campus ligger centralt. Jag känner mig hemma i Norrköping, precis som hemma i Karlstad rinner det vatten genom staden.

 

Erik, du kommer ännu längre norrifrån, vad gillar du med Norrköping?

Jag hade ju tänkt säga samma som Lucas men kan tillägga att man inte bara har nära till allt i stan, man har nära till allt annat också. Det är nära till både Göteborg och Stockholm. Och att det däremot är väldigt långt hem till Skellefteå vägs upp av att det blir en fin gemenskap med andra i studentlivet. 

 

Vi på Gaia tycker det är superkul att Erik och Lucas exjobbar hos oss och ser fram emot allt från att bolla idéer, handleda och förstås – ta del av det slutgiltiga resultatet. 

Till toppen

Relaterat