Jacob och Philip har sommarjobbat med datadriven ruttplanering i kollektivtrafiken

2021-08-17

I två månader har vi haft sommarjobbarna Jacob Molin och Philip Ngo hos oss. Nu under deras sista vecka på Gaia passade vi på att ställa några frågor om hur de haft det och vad de fått göra.

 

Både Jacob och Philip pluggar till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet. Philip flyttade från Oskarshamn till Norrköping direkt efter gymnasiet, för att testa på blandningen av teknik och kreativitet som medieteknikprogrammet erbjuder. Jacob är från Stockholm, men bodde några år i L.A. och jobbade med musik innan han flyttade till Norrköping för att byta spår.

Hur tycker ni det har varit att sommarjobba på Gaia?

Jacob: Det har varit riktigt roligt ­– både själva jobbet och alla pauser med kollegorna här. Jag hade en bra bild av Gaia från tidigare events på universitetet och känner fortfarande likadant. Det känns som att det är en bra kultur att jobba i och att alla bryr sig om varandra. Dessutom gillar jag att Gaia är i framkant när det kommer till att använda ny teknik vilket gör det spännande att jobba.

Philip: Jag tycker också att Gaia känns som ett härligt ställe. Det är skön stämning, men också hög kvalitet på jobbet som görs. Mina första två veckor jobbade jag på distans och efter det kändes det rätt skönt att komma till kontoret. Man missar en del av pauserna och hänget på distans, så det känns roligt att ha kunnat vara på plats resten av tiden. Dessutom har det varit skönt att schemat är flexibelt och går att anpassa efter sina egna behov.

Vad har ni faktiskt fått göra?

Philip: Vi har jobbat vidare med projekten inom Gaia Public Transport som vi berättade om i början av sommaren (läs mer här). Fast vi har testat en annan plattform för kommunikationen mellan trafikoperatörer och busschaufförer. Dessutom har Isak tagit över det projektet nu. Jag och Jacob har suttit mer med lösningen för automatisk omruttning av busslinjer vid störningar, och optimeringen av beställningstrafik. Varje vecka har vi haft demotillfällen i projektgruppen där vi uppmuntrats att visa upp vad vi gjort under veckan och fått feedback på det, vilket har varit kul!

Jacob: Ja, i ruttplaneringsprojektet har det handlat mycket om att hämta in information och testa vad som är det bästa att använda för vårt use case. Nu har vi en playground för att testa hur två olika ruttplaneringsmotorer funkar. Där kan vi dessutom lägga in trafikstörningar med ett ritverktyg. Jag har under tiden på Gaia lärt mig så sjukt mycket nytt, både om Docker, Azure Percept och olika verktyg, men också hur man faktiskt jobbar med uppdrag i verkligheten.

Person som pekar på skärm med busstrafik

Jacob och Sara pratar om Gaia Public Transport i Gaias labb.

Kul! Nu går ni båda in på sista året på universitetet, har ni hittat något område ni skulle vilja fortsätta med i framtiden?  

Jacob: Jag har insett att jag tycker det är kul att få jobba varierat med olika områden och testa olika tekniker, så det vill jag fortsätta med! Dessutom gillar jag att bygga funktionalitet, snarare än det visuella, och testa olika lösningar för att komma fram till hur något ska byggas för ett specifikt användningsområde.

Philip: Jag har alltid tänkt att jag vill göra något inom AI, men jag har inte testat så mycket sånt ännu. Så nu är jag sugen på att prova jobba i fler projekt där jag får skapa lösningar med AI. Eller egentligen skulle jag vilja testa massor av olika områden för att se vad jag faktiskt gillar mest. Därför verkar det roligt att jobba som konsult, för att man får vara med i olika projekt. Någon gång i framtiden vore det också kul att testa starta eget inom något nischat område. Men vi får se!

Nu såhär efter ert sommarjobb, har ni något avslutande tips till andra studenter?

Jacob: Att bara höra av sig! Gaia hade ingen annons ute för sommarjobb, men jag pratade med dem ändå. Så kolla inte bara på jobbannonser som ligger ute, utan kontakta företag som verkar spännande och visa att du är intresserad.

Philip: Jag håller helt med! Plus att det är väldigt kul att få testa jobba i branschen. På universitetet har vi lärt oss grunderna, men det är helt annorlunda att jobba med det på riktigt.

 

Det har varit riktigt roligt att ha Jacob och Philip hos oss under sommaren. Är du också sugen på att jobba på Gaia? Kolla in vår karriärsida, eller hör av dig för att få veta mer!

 

Till toppen

Relaterat