Linköping as a smart city

2020-09-24

I måndags fick vi äran att vara med på Svenska stadsnätsföreningens årskonferens och prata om hur vi tillsammans med Tekniska verken, Utsikt och Östgötatrafiken hjälper Linköping att bli en uppkopplad stad.

 

Svenska stadsnätsföreningen jobbar med att underlätta i digitaliseringen av samhället och på deras årskonferens får leverantörer och kunder inom branschen träffas för att nätverka och ta del av den senaste tekniken. Istället för publik på plats i år, fick allt livesändas digitalt och vi fick följa med bakom kulisserna. Johan Lindén fick presentera hur vi på Gaia jobbar med digitaliseringen av städer. Linköping har idag uppkopplade träd, badplatser, skolsalar och bussar och befinner sig mitt i en revolution med tusentals molnanslutna enheter och gigantiska mängder data.

”I arbetet med ett uppkopplat Linköping har vi hjälpt staden att skapa de molnplattformar som samlar och lagrar data från sensorer och enheter. Med hjälp av AI och maskininlärning kan vi sen bygga applikationer som varnar för avvikelser och hittar smartare sätt att göra saker.” säger Lindén.

Resultatet gör att Linköping kan erbjuda medborgare och företag nya smartare tjänster som förenklar tillvaron och skapar helt nya affärsmöjligheter. Både Tekniska Verken och Östgötatrafiken har byggt sina IoT-plattformar med Microsofts molntjänst Azure. Det ger en lösning som gör att plattformarna blir framtidssäkra och kan växa nästan obegränsat i takt med att fler enheter ansluts.

Till toppen

Relaterat