Vår ex-jobbare Linn testar Gaia Places

2017-05-21

Alexandra Rolf

Projektledare & Kommunikatör

Om några veckor tar Linn Olssons sin kandidatexamen inom kognitionsvetenskap, men just nu gör hon sitt ex-jobb hos oss på Gaia.

Vad gör du för ex-jobb på Gaia?

– Jag undersöker Gaia Places digitala besöksflöden för företagspark. Genom interactive wayfinding ger Gaia Places företag möjligheten att på ett interaktivt sätt kunna presentera sig själva och sin verksamhet samt underlätta för besökare att hitta till dem. För att testa tjänsten har jag genomfört intervjuer och användartester inom contextual design och service walkthrough. Det senare handlar om vilka strategier som ligger till grund för hur besökaren interagerar med tjänsten. Vi människor agerar ofta utifrån tidigare erfarenheter och tar intryck från allt som finns runt omkring oss, så det finns många påverkansfaktorer som kan vara svåra att förutse när man utformar en sådan tjänst.

– För mig har det känts viktigt att ex-jobbet ska vara verklighetsförankrat och resultera i nåt användbart, det känns absolut som att jag gör mer nytta här än om jag exempelvis hade valt att göra ett forskningsprojekt.

Hur utvecklar man användarvänliga tjänster?

– Idag är utmaningen att binda ihop fysiska och digitala upplevelser så att användaren känner att det är smidigt att använda sig av tjänsten. Sånt som egentligen kräver tio steg ska helst uppfattas som max två.

– Som användare ställer vi också allt högre krav på skräddarsydda lösningar. För att kunna bemöta kraven tror jag på att ta fram generella grundlösningar utifrån en bred målgrupp, som man sen kompletterar med extra funktioner, som skapar en mer personlig upplevelse.

Vad händer efter tiden på Gaia?

– Jag börjar min master till hösten och ex-jobbet på Gaia har absolut gjort mig mer inriktad på tjänstedesign, det känns utvecklande eftersom det är så många olika aspekter av användaren som måste vägas in när man designar en tjänst jämfört med en hemsida eller en fast interaktionssajt. Jag kommer också röra mig mer mot UX och interaktionsdesign, så att jag får ta reda på ännu mer om de målgrupper och slutanvändare som tjänsterna ska designas för.

– Nu när jag har fått hänga utanför campus ett tag så har jag funderat mer på framtida jobb, kanske får jag anledning att komma tillbaka till Gaia, det känns väldigt hemtrevligt här.

Till toppen

Relaterat