Molnet – vad är det egentligen?

2018-11-20

Alla snackar om molnet och har redan gjort det i många år. Men vad är egentligen molnet, på riktigt? I den här intervjun ger Johan sin syn på saken.

– Hur skulle du förklara molnet?

Som så ofta i IT-branschen så överanvänder man de hajpade begreppen och moln-begreppet har fått innefatta nästan allting. När vi på Gaia pratar om ett riktigt moln så handlar det om att bygga och utveckla för en molnstruktur. Det handlar inte om virtuella servrar i en alternativ serverhall.

– Vad är viktigt att tänka på vid en flytt?

Vi har gjort mer än 50 000 utvecklingstimmar i Azure och vi har lärt oss att det är stor skillnad på hur man bygger för molnet jämfört med de gamla sätten. Därför krävs det att man sätter en strategi och plan för hur man tar sig dit. När man bygger nytt är det enklare att göra rätt från början. När man anpassar befintliga system gäller det att se till att få ut mesta möjliga effekt samtidigt som man förvaltar de investeringar som redan är gjorda.

Vad är ett riktigt moln?

Ett riktigt moln får man när när man bygger för det redan från början och då bygger man på ett annorlunda sätt. Ett riktigt moln fungerar som en plattform och ger därmed också helt nya vinster och möjligheter.

– Vilka är vinsterna med molnet?

Jag ser fem primära drivkrafter att flytta till molnet. 1) Det är enkelt att komma igång. Det krävs inga initiala investeringar och det är i princip möjligt att börja skapa lösningar för molnet samma dag man bestämmer sig. 2) Flexibilitet och elasticitet. När man skapar sina lösningar för molnet så kan man både växa och krympa i sina lösningar, vilket innebär att man bara betalar för det man verkligen utnyttjar. 3) Ökad tillgänglighet. Genom att placera dina lösningar i molnet kan du nå dina kunder och anställda överallt och hela tiden. 4) IoT kräver molnet. För att dra nytta av dagens alla uppkopplade smarta enheter är molnet en förutsättning, eftersom de generar enorma datamängder och i väldigt hög takt. 5) Molnspecifika funktioner. Idag finns det ett stort antal funktioner som enbart finns i molnet, bland annat för BI och AI. Har man sin lösning i molnet kan man enklare implementera dessa smarta funktioner.

– Hur gör man då, hur flyttar man till molnet?

Först så tycker jag att man ska skaffa sig kunskap och ta fram en strategi för hur man arbetar med molnet. I princip alla organisationer behöver förhålla sig till molnet inom de närmaste åren. Med en strategi på plats så kan man göra en plan för hur man tar befintliga IT-system till molnet, hur nya system ska passa in och vilka vinster man kan få med moderna funktioner i molnet. Det finns väldigt få argument för att bli kvar i den gamla servervärlden över tid.

Funderar du också på molnet?

Överväger du också en flytt till molnet men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Då är du mer än välkommen att höra av dig till oss. Vi har som sagt mer än 50 000 utvecklingstimmar i Azure och har hunnit göra många erfarenheter på vägen. Vi delar gärna med oss av våra tips och snackar vidare om hur du på bästa sätt kan dra nytta av ett riktigt moln.

Läs mer om våra tjänster gaia.se/tjanster eller hör av dig till Johan Lindén på 0733-264266 eller johan.linden@gaia.se

Till toppen

Relaterat