Nu kan vi göra vår digitala ledsagare ännu bättre för en mer inkluderande kollektivtrafik
2021-10-12Kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla i samhället, men än idag finns det utmaningar i att resa kollektivt för personer med särskilda behov. Detta vill vi ändra på. Därför känns det roligt att berätta att vi nu fått ytterligare finansiering av Vinnova för att fortsätta jobba med vårt projekt Digital ledsagning i en del 2.
Vi har tidigare berättat om projektet Digital ledsagning där vi jobbat med att ta fram ett hjälpmedel för att underlätta och öka resandet i kollektivtrafiken för personer med synnedsättning. I den första delen av projektet låg vårt fokus främst på att hjälpa passagerare ombord på rätt fordon, speciellt vid långa hållplatser där flera fordon kan stanna på rad. I fortsättningsprojektet ska vi med vår digitala ledsagare hjälpa personer att ta sig fram i komplexa miljöer.
Komplexa miljöer för personer med synnedsättning
En komplex miljö för en person med synnedsättning kan handla om stora folksamlingar vid hållplatser, eller att förflytta sig mellan hållplatslägen vid ett resecentrum. För att utveckla vår digitala ledsagare för detta projekt, kommer vi tillsammans med våra partners jobba med mobil AR (Augmented Reality), öppna trafikdata, digitala tvillingar och utökad hållplatsinformation.

Appen för digital ledsagning som nu ska utvecklas vidare för att guida personer fram i komplexa miljöer.
Optimering av färdväg för passagerare
Genom mer information om hållplatser utifrån ett tillgänglighetsperspektiv, som möjliga passager och blockerande hinder, går det att utvärdera olika alternativ och planera färdvägen på bästa sätt utifrån en individs förutsättningar. För en synskadad person kan det då prioriteras att ta en längre väg över ett övergångsställe med ljudsignaler istället för den kortaste vägen utan ljud. Med hjälp av information från flödesmätningar går det även att guida en individ runt exempelvis stora folksamlingar vid ett resecentrum.
En mer inkluderande kollektivtrafik
I projektet vill vi göra kollektivtrafiken mer inkluderande och säkerställa att även personer med synnedsättning kan resa på ett hållbart sätt. Både för individen och för samhället i stort.
”Det känns väldigt roligt att vi med ny teknik kan hjälpa en av de grupper som annars exkluderas. Genom digitaliseringen öppnas många möjligheter och det är precis där tekniken kan göra som mest nytta” säger Fredrik Knutson, CTO på Gaia.
Vi gör oss nu redo att påbörja det nya projektet och ser fram emot att visa mer under projektets gång.
I videon får du ta del av en resa med vår digitala ledsagare och höra vad Anders och Maria tycker om appen.