Nu sommarjobbas det för fullt i labbet

2021-07-13

Just nu händer det mycket i vårt labb. Vi har fått förstärkning av sommarjobbarna Jacob Molin och Philip Ngo, samt Isak Engström som är nyanställd hos oss. Häng med in i labbet och se vad de håller på med just nu.

 

Vad har ni fått göra hittills?

Isak: Vi har främst jobbat med två nya projekt inom Gaia Public Transport där vi är med och både lär oss, utforskar tekniken och skapar demolösningar. Eftersom jag inte jobbat i utvecklingsmiljön Azure tidigare, har jag lagt en del tid på att sätta mig in i det. Det finns många bra guider och i de olika demolösningarna har jag bland annat testat hur olika komponenter kan kopplas ihop i just Azure.

Kul, kan ni berätta lite mer om de olika projekten?

Jacob: Ett projekt handlar om hur vi kan bygga en röstassistent för busschaufförer med hjälp av Azure Communication Services och den nya hårdvaran Azure Percept. För att lära känna hårdvaran har vi labbat med hur maskininlärningsmodeller som körs på Azure Percept visuellt kan särskilja bananer från andra objekt.

Jacob labbar med Azure Percept

Här experimenteras det med bildigenkänning av bananer på Azure Percept. 

 

Philip: Det andra use caset handlar om att dels skapa en lösning för automatisk omruttning av busslinjer vid störningar som exempelvis byggarbeten, olyckor och avstängda vägar vid demonstrationer. Det handlar också om att automatiskt beräkna lösningar för optimering av beställningstrafik med upphämtning och avlämning (med hjälp av ”Traveling Salesman Problem”). Det kan användas för att beräkna effektiva ruttningar inom bland annat färdtjänst med samåkning, där flera personer har olika start- och slutdestinationer.

Det ska bli spännande att följa arbetet under sommaren och se resultatet av de pågående projekten. Vi är glada över att ha fått förstärkning i våra team och till hösten kommer vi ha mycket att visa upp!

 

Till toppen

Relaterat