Öppna data möjliggör innovation

2021-02-10

Genom att använda öppna data kan helt nya tekniska lösningar skapas inom kollektivtrafiken. Carin Carelind på Östgötatrafiken berättar om fördelarna, vilka vi på Gaia nyttjar i vårt arbete med ny teknik.

 

För att öka resandet inom kollektivtrafiken är det viktigt att ständigt förbättra reseupplevelsen och tjänsterna. Carin Carelind, It-chef på Östgötatrafiken, sitter med i Samtrafikens styrgrupp för öppna data. Hon har tryckt på tillgängligheten av dessa data inom kollektivtrafiken för att kunna nyttja fördelarna det ger. Tillgång till offentlig information i digitala och öppna format har ett stort samhällsekonomiskt värde eftersom bearbetning och förbättring av sådan information kan skapa nya produkter och tjänster. Carin berättar:

Genom att göra trafikdata tillgängliga kan fler aktörer ta del av informationen och använda den för att skapa tekniska lösningar inom kollektivtrafiken. Öppna data ger möjligheter till innovation och utformningar av nya tjänster, vilket kan skapa mervärde för många olika organisationer.”

Analyser av hela Sveriges kollektivtrafik

Fredrik Knutson, CTO på Gaia, berättar att en produkt som Gaia Public Transport kan använda Trafiklabs öppna data och kombinera denna trafikinformation med information från fordon. All denna realtidsinformation kan hanteras i ett och samma system, vilket ger trafikföretag en bättre överblick av vad som händer i trafiken och på varje fordon. Tack vare öppna data kan Gaia Public Transport redan idag visualisera och göra intelligenta analyser av hela Sveriges kollektivtrafik. Fredrik berättar:

”Vi följer 3000 fordon varje dag vilket ger oss en unik möjlighet att lära systemet bli smartare och ge mer exakt information till passagerare, operatörer och trafikhuvudmän.”

Öppna data bidrar till att öppna upp mellan kommuner, myndigheter och privatpersoner. Förhoppningen är att denna insyn kan bidra till fler innovativa samarbeten som förbättrar vårt samhälle.

 

Läs mer om Gaia Public Transport här.

 

Till toppen

Relaterat