Sara fick presentera IoT-lösningar för djurskydd i The Maker Show

2021-03-03

Genom sitt intresse att nyttja teknik för att skydda vilda djur fick gaianen Sara Olsson gästa The Maker Show och berätta om sina projekt. Hon delade med sig av hur man kan nyttja IoT och maskininlärning för bevarandet av djurlivet.

 

Sara Olsson är systemutvecklare på Gaia, men även en djurälskare som gillar att använda teknik för att göra nytta. Vid sidan av jobbet har hon många spännande projekt på gång och lägger mycket fokus på lösningar som kan skydda och bevara det vilda djurlivet.

Hur kommer det sig att du började utveckla lösnignar för djurlivet?

Jag har alltid tyckt om djur! I flera år har jag hållit utkik efter olika sätt att använda tekniska lösningar för att skydda hotade djurarter. När det blev dags för mig att skriva exjobb under min civilingenjörsutbildning i medieteknik ville jag gärna fokusera på det området. Det ledde till ett samarbete med Project Ngulia där jag jobbade med kamerafällor och maskininlärning för att skydda noshörningar mot tjuvskytte. Även efter exjobbet har jag och min exjobbspartner Amanda Tydén fortsatt stötta arbetet och driftsättningen av lösningen. Det är lite svårt att släppa projektet helt, eftersom syftet med det ligger varmt om hjärtat.

 

Bild från exjobb kamera

Har du haft fler liknande projekt efter exjobbet?

Ja, efter exjobbet fortsatte vi experimentera med kameralösningen och det blev också startskottet till att jag det senaste halvåret blivit en del i ett community kring TinyML. Det är en nisch av maskininlärning som handlar om att skapa små modeller, där djurskydd är ett applikationsområde. Inom communityt utbyter vi kunskap och delar med oss av lösningar för att hjälpa varandra i olika projekt. En av personerna i communityt är författaren till en teoribok vi använde mycket under exjobbet och nu är han bara är ett meddelande bort, vilket är roligt! Det känns lyxigt att ha kontakt med personer som ligger i framkant i utvecklingen och det peppar mig att fortsätta lära mig inom området.

Kul! Något projekt som varit extra rolig?

Jag var bland annat med i en case-tävling på Hackster.io som gick ut på att skapa en lösning för att skydda elefanter. Det var extra motiverande att det var kopplat till ett riktigt projekt av Smart Parks och samarbetspartners som WWF och Microsoft AI for Earth. Under denna tävling kom jag i kontakt med andra likasinnade deltagare och fick även en förfrågan om att bli ambassadör för Edge Impulse, vilket var superkul.  Att vara ambassadör ger mig möjligheten att skapa fler olika modeller för just ”embedded machine learning” Det var faktiskt även genom denna tävling jag blev kontaktad av personerna som håller i The Maker Show.

Berätta mer om The Maker Show!

The Maker Show är en liveshow som streamas på Microsoft Learn TV. De lyfter fram olika spännande projekt inom IoT och maskininlärning varje månad. Jag fick presentera mitt projekt och prata allmänt om att använda IoT och maskininlärning för djurskydd. Det är roligt hur snabbt det kan gå från att vara ett hemmaprojekt till något andra kan vara intresserade av. Jag bestämde mig för att ta chansen att medverka, trots det kändes lite läskigt, och det är jag glad över!

Här kan ni läsa mer om Saras deltagande i The Maker Show.

Vad har du på gång framåt?

Jag har precis fått hem ett stort paket med microcontrollers som passar för maskininlärning att experimentera med, superskoj! Jag tror att IoT och maskininlärning kommer bli väldigt centralt för hur man kan övervaka stora naturområden, eftersom det öppnar upp för att automatisera delar av skyddsarbetet i djurlivet. Dessutom jobbar jag med både IoT och maskininlärning på Gaia, men med andra applikationsområden som lantbruk och kollektivtrafik. Det börjar nästan bli lite svårt att skilja jobb från fritid, men det är också roligt att det går lite hand i hand!

 

Sara är en av personerna som kommer finnas på plats i vår digitala monter på Medieteknikdagen torsdagen den 4/3. Boka in ett möte med henne för att få prata mer om IoT och maskininlärning! Vi söker just nu både en IoT Edge Developer och AI/ML Developer, läs mer på vår karriärssida.

Till toppen

Relaterat