Tina berättar om hur det är att jobba med UX på Gaia

2021-12-20

Vad innebär det egentligen att vara UX:are? Tina Durmén Blunt är UX-specialist på Gaia och vi har ställt några frågor till henne för att se vad hon gör på jobbet och varför hon tycker att UX är viktigt.


Hej Tina!
Vad gör du på jobbet?

Hej! Jag jobbar kombinerat med både UX och Frontend-utveckling. Inom UX-processen har vi ett stort fokus på behovsanalyser för att förstå och kunna djupdyka i våra kunders problem. Vi jobbar mycket med Service Design och det är viktigt att förstå verksamheten och människorna, för att ha det som utgångspunkt när vi sen skapar våra systemlösningar. Jag gör även skisser i Balsamiq och en del högupplösta prototyper i Adobe XD. Vi jobbar i inhouse-team på Gaia och jag tillför själva UX-underlaget i gränssnitten vi skapar. Dessutom försöker jag inkludera de andra i teamet, så det blir ett pågående tankesätt i projekten.

Person arbetarmed flödesscheman på en skärm.

Varför är det viktigt att jobba med UX?

UX handlar mycket om att hitta och översätta behov och problem till gränssnitt och lösningar. Jag har insett hur viktigt det är att förstå grundproblemen för att skapa lösningar som faktiskt används och är framtagna för rätt syfte. Annars kan det sluta med att system som skapas inte används, eller kräver att man tvingar in användare Alltså är UX-processen viktig för att säkerställa att nya lösningar faktiskt leder till en verklig förbättring för en verksamhet.

Vad är roligast?

Jag tycker att det absolut roligaste är när vi påbörjar koncepten för en app eller för ett webbverktyg. När man sitter med allt underlag från målgruppen och ska kombinera det med kundens mål, nya tekniker och vad vi kanske har sedan innan i dataflöden och gamla system. Då gäller det att pussla med alla parametrar på finurligt sätt och hjärnan går verkligen på högvarv. På ett bra sätt! Att det sen leder till att man löser problem för andra och gör dem glada är ju också såklart så sjukt kul!

Person sitter och jobbar vid skärm och ler

Tre bra egenskaper att ha som UX:are?

  1. Att ha empati. Det är viktigt för att kunna sätta sig in i andras situation och förstå problem.
  2. Att kunna ta kritik och vara bra på att bolla allas åsikter. Det gäller att inte förälska sig i sin egen idé, utan kunna överväga olika tankar och idéer för att lösningen ska bli så bra som möjligt.
  3. Att man är kreativ och gillar att pussla ihop olika aspekter för att få till en lösning. Det kan vara rätt svårt, men det gäller verkligen att kunna tänka nytt eftersom projekten ser olika ut varje gång.

Hur kom du in på UX-spåret?

Bra fråga! Det var nog mest för att jag gillar det kreativa och hur det går att jobba med problemlösning genom grafik. Men jag tycker även det är kul att komma in som konsult och motivera varför förändringar kan leda till en förbättring. Det är inget jag gissar mig till, utan jag har fakta för varför något ska designas på ett visst sätt. Det gör att kunder ofta blir mer öppna för förändring!

Varför Gaia?

Jag tycker att projekten är roliga, gillar mina kollegor och tror verkligen på bolaget. Både för att personerna här har vettiga värderingar och för att vi som företag jobbar med tydliga mål för att göra samhället bättre. Vi jobbar inte med vilka bolag som helst, utan fokuserar på projekt som faktiskt gör nytta. Dessutom är det jäkligt coolt att kombinera den tekniska höjden och kunskaperna på Gaia med UX. Ofta särskiljs de delarna hårdare, men vi flätar ihop dem, vilket ger väldigt bra resultat på det vi gör.

 

Är du sugen på att jobba tillsammans med Tina och resten av gänget på Gaia? Nu söker vi ytterligare en UX-utvecklare. Du kan läsa mer om rollen på vår Karriärsida. Dessutom kan du följa med Tina under en dag på jobbet idag på vår Instagram där hon har takeover. Vår Instagram hittar du här.

 

Till toppen

Relaterat