Linköpings innersta

En innovativ presentation av en innovativ stadskärna

Linköping är kreativa och modiga i utvecklingen av sin stadskärna. Men hur presenterar man en stadskärna med visioner, pågående projekt och fantastiska resultat? 
3D-karta Linköpings innersta dag

Utmaning

Föreningen Svenska stadskärnor delar årligen ut utmärkelsen Årets Stadskärna. Priset går till den kandidat som under de senaste åren gjort störst framsteg i förnyelsen av stadens centrum genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

Men att ha en fantastisk stadskärna där idéer blir verklighet räcker inte för att ta hem segern som Årets stadskärna. Man måste ju även kunna förmedla känslan och berätta om sitt arbete för en jury. Men hur presenterar man en stadskärna med visioner, pågående projekt och fantastiska resultat?

Utmaningen låg i att koncentrera innehållet och presentera det på ett lättillgängligt, attraktivt och intresseväckande sätt.

 

Uppdrag

Linköping har en innerstad med visioner, som vågar tänka stort, innovativt och utanför ramarna. De arbetar ständigt för att utveckla och förena sin stadskärna. Det är Linköpings City Samverkan AB, med Linköpings kommun som samarbetspartner, som arbetar tillsammans för att utveckla Linköpings innerstad. Nu är siktet inställt på att vinna titeln Årets Stadskärna 2018.

Tillsammans med Identx kommunikation har de tagit fram konceptet och innehållet för tävlingsansökan. Temat för ansökan till Årets stadskärna är att ”Linköping har något på hjärtat”.

Förutom den formella ansökan ville man ta fram en digital populärversion i form av en webbsida, och det blev Gaias uppdrag. Utöver presentationen av stadskärnan ville man bjuda in Linköpingsbor att berätta om sina önskemål och drömmar för stadens innersta.

Lösning

 

När Gaia fick uppdraget valde vi att skapa en tecknad familj som guidar runt och berättar om sin stad och sina drömmar. Vi utgår från 3D-karta, där besökaren kan klicka sig fram mellan filmer och bildspel som visar upp spännande projekt och olika stadsdelar. Vi använder också foton och illustrationer för att kunna göra tillbakablickar och visa framtidsplaner. 

Resultat

Vi valde att ta fram en 3D-karta över Linköpings stadskärna där besökaren kan klicka upp filmer och bildspel kring olika projekt och delar i staden. Det ger en bra överblick och besökaren kan själv välja vad hen vill veta mer om. Filmerna handlar bland annat om hur man skapar trygghet, moderna boenden, levande torg- och gatuliv.

För att kunna berätta om en stad som alltid har något på hjärtat låter vi en tecknad familj guida runt och berätta om sin stad utifrån sina drömmar. Vi blandar foton och illustrationer i filmerna för att kunna göra både tillbakablickar och visa framtidsplaner.
Det går även att slå om kartan till natt, då tänds Vinterstad i ljus upp. Här visar vi alla fina ljusinstallationer som skapar ett upplyst, vackert, tryggt och säkert centrum.

För att kunna fortsätta utveckla Linköping bjuds besökaren in att via ett webbformulär skicka in önskemål och drömmar för stadens innersta.

Webbsidan (www.linkopingsinnersta.se/aretsstadskarna) fungerar både i desktop och mobil. För att maximera användningen av innehållet så kan filmerna spridas separat och vi har även klippt ihop alla filmer till en hel presentationsfilm.

I maj 2018 vann Linköping priset Årets stadskärna, ett sant bevis för ett lyckat projekt!

3D-karta Linköpings innersta natt

Magdalena Green

Digital strateg

Tack, jag kontaktar dig så snart som möjligt!

Kontakta mig