Ny digital guide till Åres fjällandskap

Vi på Gaia har i samarbete med Nord Interactive och Åre Destination utvecklat en ny digital guide till Åres fjällvärld, Åre Trails. Åre destinations vision är att bli Europas ledande alpina året runt destination. De skapar förutsättningar för en långsiktig och hållbar utveckling av Åre. 

Utmaning

Åre Destination ville hitta ett sätt att hjälpa sommarbesökare att upptäcka fler möjligheter till upplevelser i Åre sommartid och att hitta nya favoritleder i Årefjällen. De ville samla kartor och ledinformation från Södra Årefjällen på ett och samma ställe. Vi på Gaia fick, tillsammans med Nord Interactive uppdraget att ta fram en digital lösning för detta.

Lösning

Vår lösning Åre Trails finns tillgänglig både som app och på webben, under aretrails.com och som mobilanpassad webbsida. Åre Trails består av en guide som innehåller en visuell 3D-karta och ett ledkort för varje led, med information om ledens karaktär. I dagsläget inkluderar guiden runt 90 kvalitetssäkrade leder för vandring, löpning, downhill, crosscountry och landsvägscykel. Med Åre Trails kan man som användare enkelt hitta och välja bland Årefjällens alla sommarleder. Kartan går att uppdatera direkt med mätningar från exempelvis en GPS-klocka. Appen Åre Trails är helt offline för att inte påverkas av användarens abonnemang och uppkoppling i fjällvärlden, samt för att minimera internationella gästers roamingkostnader.

Med 3D-kartan har vi kunnat förstärka hur lederna sträcker sig och det blir enkelt att hitta bästa och lättaste sättet att ta sig fram. Vi har lagt mycket kraft på att förmedla en känsla av hur branta höjderna är, hur terrängen ser ut och var stigar, leder, vägar och bäckar sträcker sig. Informationen presenteras på ett enkelt sätt som inspirerar och underlättar för besökaren att hitta rätt aktivitet. Det finns också en funktion tillgänglig där det går att se filmsnuttar kopplade till vissa sträckor och punkter i terrängen.

Resultat

Appen lanserades 22 juni 2015 och har sedan dess laddats ner 2500 gånger. Webben besöktes under 2015 av 6000 unika besökare och hade 56000 sidvisningar. 

 

 

Teknik

Appen är byggd med ny webbteknik, vilket har gjort det möjligt för oss att använda en och samma kodbas för samtliga plattformar och enheter. Vi har byggt appen med ramverket AngularJS som grund och ThreeJS som motor för WebGL och 3D-grafik. Tjänsten driftas helt i Microsofts molnplattform Azure, vilket gör det möjligt för oss att skala ut tjänsten efter behov och gör det enkelt för oss att bygga ut med nya funktionaliteten.

Flera uppdrag åt Åre destination

Under 2015 fick vi även i uppdrag att vidareutveckla den digitala guiden och göra en vinterversion för skidspår och vinteraktiviteter.

 

Åre Cross Country, som vinterversionen heter, har under perioden oktober 2016 – april 2017 haft 12 000 unika besökare och 150 000 sidvisningar. Inför sommaren 2017 kommer vi att fortsätta utvecklingen av Åre Trails och skapa nya sätt att underlätta för Åre Destinations besökare. 

Björn Götestrand

Head of Innovation

Tack, jag kontaktar dig så snart som möjligt!

Kontakta mig