Virtual, augmented och mixed reality för proffs

2017-01-30

Fredrik Knutson

Affärsområdeschef Digitala affärer

Den nya holographic computing-tekniken skapar nya möjligheter i professionella sammanhang

Förra året kom att präglas av flera fenomen inom Virtual Reality och Augmented Reality. VR-glasögonen blev t ex årets julklapp och vem hörde inte talas om Pokèmon Go, spelet där AR används för att förvandla en vanlig smartphone till en spelkonsol?

Att presentera fysiska tredimensionella ting i en obegränsad värld

Det var egentligen spelbranschen som var först med att plocka upp AR, VR och Mixed reality, men med de satsningar som bland annat Microsoft har gjort inom Holographic Computing har tekniken också skapat nya möjligheter för den professionella användaren. Den nya tekniken underlättar t ex vardagen genom enklare vägledning på distans. Dessutom slipper man begränsningen i att försöka presentera fysiska tredimensionella ting i en platt tvådimensionell skärm- eller pappersrepresentation.

Vi lade vantarna på en hololens

När Microsoft, i början av 2015, lanserade sina glasögon med inbyggd holografisk dator – Microsoft HoloLens, var vi på Gaia snabba med att anmäla vårt intresse. Trots det, dröjde det till oktober 2016 innan jag, under en konferens i Seattle, kunde lägga vantarna på en av dessa exklusiva produkter. Efter att ha fraktat hem den till vårt kontor i Norrköping, tog det bara två timmar för mina kollegor att bygga och installera vår första HoloLens-applikation.

Vår första hololens-applikation

Den första HoloLens-applikationen vi levererade till kund, blev en prototyp för ett ankomstkontrollsystem. Vår kund är specialiserad på produkter för rörgenomföring. För att underlätta processen för ankomstkontroll visar vår applikation upp hologram av ankommande plåtar. Hologrammet kan dessutom kompletteras med instruktioner och information om hur den fysiska plåten ska kontrolleras. Det här är ett bra exempel på hur Mixed Reality öppnar möjligheter för professionella användare att intuitivt kunna tillgodogöra sig information i en tredimensionell presentation.

Nästa steg med två hololens

I kommande inlägg tänkte jag berätta om våra möjligheter att utforska och utveckla nya användningsområden, nu när vi har skaffat ytterligare en HoloLens. Det ger oss möjlighet att låta flera användare skapa och manipulera nya hologram tillsammans. Stay put!

Headerbild: Microsoft Hololens-glasögon. Foto: Microsoft

Till toppen

Relaterat