Press

Gaia & Axentia inleder ett samarbete för unik hantering av infotainment och realtidsinformation till både hållplats och buss

Publicerad 2023-10-24

Gaia och Axentia skapar tillsammans en unik gemensam hantering av realtidsinformation och infotainment för både busshållplatser och fordon. Tillsammans vill de göra det enklare för resenärer att alltid få rätt information, vare sig de är på väg eller väntar på nästa buss. Genom Axentias nyvunna upphandling av digitala hållplatsskyltar i Östergötland, där Gaias system redan finns, får de möjligheten att visa styrkan av att integrera sina lösningar.

Relevant och korrekt information till resenärerna oavsett var de befinner sig

För resenären är behovet enkelt – relevant och korrekt information till den plats man befinner sig på för tillfället, på bussen, på hållplatsen eller när man planerar sin resa. Men verkligheten bakom informationen är ofta komplex, många olika IT-system som inte är synkroniserade och en hög tröskel för alla som arbetar med, och har ansvar för, att tillhandahålla rätt information till resenären.

Axentia och Gaia, som är specialiserade på resenärsinformation för hållplatser respektive fordon, arbetar med att integrera sina system till en gemensam plattform. Detta görs för att både säkerställa informationens kvalitet och förenkla för dem som producerar innehållet.

Koppla information till specifika områden eller hållplatser

Axentias system, iBus, som redan idag har stöd för innehållshantering, kommer med sin nya version att kunna leverera infotainment-innehåll till sina egna hållplatsskyltar såväl som skärmar på bussar som använder Gaias fordonsplattform. Systemet kommer att ha stöd för video, animeringar och statiska bilder. Den mest efterlängtade funktionen är att kunna koppla visningen av informationen till ett geografiskt område, en linjesträckning eller en hållplats – där systemet sköter distributionen och visningen på de fordon och hållplatser som är kopplade till angiven plats.

Snart finns Axentias skyltar även i Östergötland

Dick Ollas, VD för Axentia, berättar att man precis vunnit upphandlingen av digitala hållplatsskyltar i Östergötland där Gaias plattform redan finns implementerad på bussarna. ”Här har vi potential att visa styrkan av att integrera våra lösningar.

”Här har vi potential att visa styrkan av att integrera våra lösningar.”

En unik lösning för att sprida information till både fordon och hållplatser

Gaias plattform för realtidsinformation, Gaia Public Transport, förser både fordon och hållplatser med rätt tidsangivelser för ankomst, anslutande trafik och information om trafikhändelser och störningar.

Johan Lindén, VD för Gaia, nämner att kombinationen av informationshantering för både fordon och hållplats är unik. ”Vi har inte sett någon annan leverantör som kan erbjuda en liknande lösning.”

”Vi har inte sett någon annan leverantör som kan erbjuda en liknande lösning.”


För mer information, vänligen kontakta:
Anna Bergstedt, Marketing Manager, Axentia
ab@axentia.se +46 73-822 09 53

Emilia Larsson, Head of Communication, Gaia
emilia.larsson@gaia.se +46 10-331 99 40

Om Axentia
Axentia utvecklar och producerar marknadsledande realtidsinformationsskyltar för kollektivtrafiken. Axentia är en komplett leverantör av all skyltning på hållplatser med bland annat low-power. De strömsnåla iBus-skyltarna fungerar i minst 3 år mellan batteribyten, tar endast 5 minuter att installera och kräver ingen extern ström. Med våra kostnadseffektiva och hållbara produkter bidrar vi till att göra kollektivtrafiken mer attraktiv och lättillgänglig för resenärerna. Läs mer på axentia.se

Om Gaia
Gaia erbjuder nästa generations realtidsplattform för trafik- och informationshantering, och en uppkopplad fordonsplattform med intelligenta tjänster för förare och passagerare. Plattformarna säkerställer att alla delar samma bild av verkligheten, övervakar händelser i realtid och ger möjligheten att hantera både information och pågående resor centralt. Med framtidssäkrade verktyg gör vi resorna hållbara, tillförlitliga och tillgängliga för resenärerna.
Läs mer på gaia.se