Artikel

Våra 3 främsta insikter från UITP Summit 2023

Publicerad 2023-06-26

UITP Summit 2023, en global mässa och konferens för kollektivtrafik, samlade mobilitetsexperter och intressenter från hela världen för att diskutera framtidens mobilitet. Efter tre dagars möten, presentationer och inspiration från mässan, har vi samlat våra tre viktigaste insikter.

Spännande dagar på UITP Summit 2023

Vi har nu haft tid att reflektera över våra dagar i Barcelona på UITP Summit 2023. I utställningshallarna kunde man hitta allt från busstillverkare till mjukvaruföretag och stadsrepresentanter – alla med fokus på att skapa mer hållbara persontransporter och samhällen. Det var några händelserika dagar med diskussioner, presentationer och produktdemonstrationer där vi utforskade de senaste trenderna, möjligheterna och utmaningarna inom kollektivtrafiken. Vi har haft mycket att fundera över och har samlat våra främsta insikter från mässan nedan.

People walking around the exhibition halls, looking at booths at the UITP Summit.

Walking around the exhibition halls at UITP Summit.

1. Allt handlar om passageraren

En nyckeltrend på UITP Summit som vi sett tidigare är den växande passagerarcentrerade approachen. Men mycket fokus läggs fortfarande på fordon, intelligenta funktioner och optimering av flottan. Vår slutsats är att den viktigaste uppgiften för att öka hållbarheten är att få fler människor att välja kollektivtrafik. För att göra detta måste vi göra det mer attraktivt och pålitligt. Viktiga faktorer är att förbättra kvaliteten på realtidsinformationen, erbjuda flexibla resealternativ och kontinuerligt arbeta för att förbättra tjänsterna. Framgångsrik mobilitet handlar om mer än att flytta människor från punkt A till B. Det handlar om att skapa levande städer och erbjuda attraktiva, responsiva tjänster utifrån användarnas behov.

2. Samarbete är nyckeln

Ett annat väldiskuterat ämne på UITP Summit 2023 var vikten av samarbeten. Att handskas med mobilitetsutmaningarna är inte en enmansjobb. Offentliga transportmyndigheter, operatörer, städer och teknikföretag måste alla arbeta tillsammans för att forma framtidens mobilitet. Vi måste vara öppna för samarbete, lära av varandra och dela idéer. Varje aktör bidrar med unik expertis och innovativa lösningar, vilket driver den gemensamma utvecklingen.

3. Tekniska framsteg i Europa

Avslutningsvis, såg vi några intressanta trender mellan olika delar av Europa. Som vi nämnde i artikeln efter IT-Trans förra året, ligger nordiska länder i framkant av teknologisk utveckling med onlinelösningar och öppna data. Nu ser vi dock att fler europeiska länder går i samma riktning. Det finns en växande förståelse för fördelarna med öppna data och datadrivna strategier för att förbättra kollektivtrafiktjänster. Denna utveckling visar att vi är på rätt väg.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis gav UITP Summit 2023 oss mycket att tänka på. Framtiden för kollektivtrafik handlar om att sätta passagerarna först, utnyttja kraften i samarbete och lära av framgångar var de än sker. Det är en spännande resa, och vi är redo att fortsätta förbättra kollektivtrafik och göra den till personers första val.

Läs mer om nästa generations realtidsplattform för trafik- och informationshantering, och vår uppkopplade fordonsplattform med intelligenta tjänster för förare och passagerare.